Apple Flagstore: winkelinrichting als merk

  Apple probeert al een aantal jaren de look and feel van haar winkel te beschermen als merk. De winkels hebben een unieke transparante look and feel door de glazen panelen voorkant, de strakke bruine rechthoekige tafels, de glazen trap en de ingebouwde verlichting. Onderzoek toont aan dat consumenten (in Amerika) de inrichting herkennen als een Apple winkel, zelfs als het merk niet op de gevel staat. Met het onderzoek in de hand lukt het Apple in Amerika een merkregistratie te krijgen.  

Op basis van deze registratie wordt merkbescherming aangevraagd in diverse landen in Europa. In Polen en Italië wordt het merk direct geaccepteerd, maar in de Benelux en Duitsland stuit het op problemen. De Duitse merkautoriteiten leggen de vraag voor aan het Europese Hof of de tekening van een winkelinrichting eigenlijk wel een merk kan zijn. Het Hof kwam deze zomer met een duidelijk antwoord: ja, dat kan. De winkelinrichting moet echter wel onderscheidend zijn. De consument moet aan de inrichting kunnen herkennen van wie de producten of diensten zijn. Als de winkelinrichting significant verschilt van wat er normaal te zien is, is dit sneller het geval. De uitspraak lijkt mogelijkheden te bieden voor bedrijven als Albert Heijn etc. Toch is de verwachting dat de merkautoriteiten een aanvraag pas zullen honoreren als de aanvrager (met onderzoek) kan aantonen dat het publiek de winkelinrichting ziet als herkenningsteken van een bedrijf.

trademark-registrationLatest news
Hakuna matata and colonialism
Trademark BIG MAC not used ???
Abcor recommended as Dutch experts in the field of Intellectual Property Law
Scent marks & non traditional trademarks
Fees for Filing and Renewal of Trademarks in the Benelux about to change!
claimant
defendant
claimant
defendant

PURE - MENTOS

MENTOS has been selling chewing gum under the name MENTOS PURE FRESH for several years. In order to protect her rights MENTOS has registered the following trademarks: the logo MENTOS PURE FRESH, the logo MENTOS PURE FRESH 3 and a figurative depiction of the word PURE. Defendant sells chewing gum under the trademark DENTYNE PURE and has registered its logo as a trademark. Infringement or not?
Follow Abcor